Werkdagen voor 22u besteld, dezelfde dag verzonden

Mama worden is ...

In 1 woord samengevat: INTENS 

invulboek mijn eerste jaarInvulboek mijn eerste jaar

Voor dat Tjeu er was had ik mij voorgenomen om iedere maand een blogje te schrijven. Zo kon ik jullie op de hoogte houden over hoe het met ons ging. Toen Tjeu 2 maanden was begon ik aan de eerste blog, maar die is nooit afgeraakt.

 

Als ik nu terugkijk naar toen kan ik echt niet zeggen wat ik allemaal deed. Vooral weinig slapen. Dag in en dag uit (en nacht in nacht uit) moeite doen om Tjeu te laten slapen.

 

Deze blog deel ik op in de verschillende maanden.

De eerste maand was de zwaarste maar misschien ook net mooiste maand van mijn leven.

De dag dat Tjeu is geboren was een prachtige dag. Overal waren regenbogen. We hebben heel de dag met ons drietjes geknuffeld en elkaar leren kennen als gezin. Het was al zo een mooie dag en dan vroeg Jelle mij ook nog eens ten huwelijk. Natuurlijk was het antwoord : JA !

De volgende dagen leefde ik op een wolk. Tjeu was zo perfect, ondanks dat hij niet goed sliep (hij sliep enkel op ons), veel krampjes had en moeite had met aan de borst te drinken. Slapeloze nachten gecombineerd met een moeilijk herstel van de keizersnede maakten de eerste weken erg zwaar. Tjeu verloor te veel gewicht en we waren allebei verzwakt. Na 8 dagen beslisten we om Tjeu flesjes te geven en zou ik enkel nog kolven. 

Het resultaat: Tjeu groeit als kool (letterlijk, hij komt 1kg bij op 2 weken tijd) en ik kan op mijn eigen tempo kolven, rusten en herstellen. Voor mij was het vooral een opluchting dat Tjeu niet enkel en alleen afhankelijk was van mij.

Jelle en ik waren allebei heel erg moe de eerste weken, maar het was zo mooi om elkaar als mama en papa te leren kennen.

 invulboek mijn eerste jaarInvulboek mijn eerste jaar.      Mijlpalendekentje

Over de tweede maand vraag ik me nog steeds af hoe ik kon functioneren met zo weinig slaap.

Fysiek voel ik mij beter. Ik doe de nachtvoeding en Jelle de ochtendvoeding zodat ik kan uitslapen (of bijslapen). Mijn dagen bestaan uit Tjeu eten geven, hem in slaap wiegen, zijn pamper verversen, hem in de draagzak dragen… Tussendoor tijd zoeken om te kolven, flesjes te wassen en pampers te wassen. Als er nog wat tijd over is eet ik zelf iets, ga naar het toilet en kleed mij om. Oh wat ben ik opgelucht als Jelle ’s avonds thuis komt zodat ik even rustig kan koken. We zijn blij als we rond 20u eten en voor 12u in bed liggen. Tjeu is een slechte slaper. Ik denk dat hij nooit doorslaapt. invulboek mijn eerste jaarInvulboek mijn eerste jaar.      Mijlpalendekentje

De derde maand viel alles in zijn plooi.

Tjeu drinkt (nog maar) 6 keer, hij begint een klein beetje beter te slapen en zijn krampjes minderen. Mijn lichaam versterkt. Hoewel mijn hersenen niet meer zo goed werken voel ik mij veel beter. We genieten van samen wandelen. De bezoekjes draaien op volle toeren en ons leven valt iets meer in zijn plooi. 

Tjeu slaapt van zijn 11 weken van 23u tot 5-6u. Dat komt zo goed uit want die week trouwen we. Ik heb iets minder make-up nodig om mijn wallen te camoufleren.

Ons huwelijk was een prachtige dag en Tjeu is onze getuige. Hij neemt deze taak zeer serieus. Dat zie je op de foto.

 De vierde maand hebben we plots een droombaby

Tjeu is nu 3 maanden en hij slaapt steeds beter. Ik sliep eerst zo slecht en werd van ieder geluidje wakker. Mijn hart wou hem langs mij laten slapen, maar mijn verstand vond dat het tijd was om hem op zijn eigen kamertje te leggen. Voor 1 keer volg ik eens mijn verstand en dat is de goede beslissing.

Tjeu is plots een hele andere baby. Hij slaapt het klokje rond, is altijd vrolijk, vindt het geweldig om zijn kleine wereld te ontdekken en heeft nog maar 4 voedingen nodig. Jelle heeft verlof en we genieten van elkaar. We gaan fietsen, wandelen, uit eten en een weekje naar zee. Op vakantie met een baby is toch wel iets minder rustig dan dat we gewoon zijn.

Tjeu is 3,5 maanden. Tijd voor de crèche want mama moet nu echt wel terug aan het werk. Ik vind het spannend in zijn plaats. Met trots zeg ik jullie dat ik geen tranen heb gelaten. Oh wat doet hij het goed! Zijn dutjes lukken daar veel beter dan thuis, hij drinkt goed en is heel de dag vrolijk.
aan zee

Zo zien onze dagen eruit:

-Op maandag gaat Tjeu naar mémé en pépé.
-Op dinsdag, woensdag en donderdag gaat Tjeu naar de crèche in de buurt.
-Op vrijdag, zaterdag en zondag heb ik mijn kleinste ventje heel erg dicht bij mij.

Aan mama’s met slechte slapers : lees deze alinea niet. Jaloezie gegarandeerd.Tjeu wordt ’s morgens wakker rond 7u30. Hij drinkt een flesje en speelt even in zijn parkje en valt dan weer in slaap om rond 11u opnieuw te eten. ’s Middags slaapt hij in zijn bedje. Eerst deed hij dutjes van 45min, maar dit wordt nu soms wel eens 2-3u. Dan eet hij nog eens rond 15u. Hij doet graag buikspieroefeningen, rollen, rechtstaan, … als hij maar kan bewegen. Wanneer we met hem in de zetel knuffelen doet hij nog een klein dutje om dan nog eens te eten rond 18u30.

En nu komt het: rond 19u gaat hij slapen en dat doet hij het klokje rond. Wij hebben onze avonden terug!

Ik kolf nog steeds, 3x per dag. Dit wil ik graag zo lang mogelijk vol houden. Want MAMAmelk is de beste melk.

 

Het waren 3,5 bijzondere maanden, maar ik heb ondanks de vermoeidheid van iedere dag genoten.

Nu heb ik het gevoel dat ik mijn leven weer een beetje terug heb.

Zo fijn dat ik mijn energie ook weer in Studijoke kan steken en mijn opleiding "handtassen ontwerpen" kan volgen.
Er zijn zoveel ideetjes die ik in de toekomst wil uitwerken.

 

Wordt vervolgd ...

Veel Liefs, Joke 

1 reactie

  • Joke,
    Wat een plezier om deze blog te lezen. Zo fijn om te lezen dat het voor elke mama zoeken is, elke dag opnieuw. En om te weten dat het steeds beter gaat. Veel succes nog met Tjeu en de balans tussen werk en gezin.

    Els

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd