Werkdagen voor 22u besteld, dezelfde dag verzonden

10 dingen die je niet weet voor je mama wordt…

Deze blog is geschreven door 1 van mijn beste vriendinnen en mama van 2 pateekes. Maar oh zo herkenbaar voor mezelf, ik mag mezelf ondertussen al 5 maanden mama noemen. En heb het allemaal mogen ontdekken (buiten puntje 4, helaas ...).

Momenteel mag ik niet klagen. Ik heb een droombaby die veel slaapt, goed eet en nooit weent, echt een zaligheid.

Lieve mama's to be, lees even deze blog. Een voorbereid vrouw is er 2 waard.
Lieve mama's, lees even deze blog zodat je weet dat je dit niet als enige doormaakt.

 Joke+gezin met invulboek 'baby op komst'
Ik (hoogzwanger) en mijn gezin, we bladeren door het invulboek boek baby op komst.

 

1. Dat nachtrust een understatement is.

Zonder kinderen is slaap zo vanzelfsprekend dat je er niet bij stil staat. Eenmaal mama weet je wat insomnia of tekort aan slaap met een lichaam doet. Geniet dus van de kleine dutjes en weet dat je ooit je kinderen zelf uit bed gaat moeten roepen omdat ze tot middag slapen. Alles komt dus wel goed.

2. Dat liefde op het eerste gezicht echt wel bestaat.
Het eerste moment dat je je baby ziet (ook al wijten sommige het aan de hormonen) ben je instant verliefd. De liefde voor een kind is niet te beschrijven en niet te omvatten. Je hebt alles voor ze over en doet dingen die je acht nooit te kunnen.

Ons eerste moment samen
Ons eerste moment samen.

 

3. Dat je nooit genoeg pampers, rompers en tetra-doeken in huis kan hebben.
Je weet wel dat ze kaka gaan doen maar zoveel en in die mate dat heel de romper van voor tot achter volhangt…nee dat nooit! Zorg dus altijd voor voldoende “materiaal”. Ook als je op stap bent met je baby! Meestal gebeurt het op de momenten wanneer je eens iets bent vergeten. Reserve spullen in de koffer is geen onnodige luxe.

4. Dat een moeder zoveel melk kan produceren.
Altijd van mening geweest : ‘we zullen wel zien hoe het loopt’ maar als je eenmaal in die rush zit van borstvoeding denk je er weinig tot niet meer over na. Heerlijk je kind kunnen voeden met eigen melk ( niets tegen flesjes). Dus wat een respect voor het vrouwenlichaam. Wat kunnen wij als vrouw allemaal presteren op zo een korte tijd. Ook al gieren de hormonen door je lijf, deze is wel nog in staat om aangepaste melk te zorgen voor je baby, meestal voldoende melk te produceren voor de baby… Alleen maar fascinatie wat ons lichaam kan na een intense bevalling.

5. Dat rustig douchen of naar het toilet gaan er de eerste 5 a 6 jaren niet meer inzit.
De eerste weken nam ik de baby mee naar de badkamer zodat ik naar haar kon kijken als alles oké was. Op het gemakje naar het toilet gaan zonder gestoord te worden zit er precies niet meer in. Mamaaaaa, waar ben je? Of de deur wordt ineens open gedaan: ‘ ik moet ook naar de wc’… Geniet dus van de rustige momenten op het toilet en in de douche.

6. Dat je overal op tijd wil komen maar dat dikwijls helemaal mis loopt.
Met een baby vliegt de tijd zo snel dat je precies met alles achter loopt. Oei ik heb m’n jogging nog aan of ik heb nog niets gegeten en het is ondertussen 14 uur. Dit is allemaal normaal en gaat met de tijd wel beteren. Probeer je vooral niet op te jagen want dan loopt het meestal helemaal mis. Rust bewaren is soms moeilijk maar beter voor kind en moeder.

7. En misschien nog iets over die tijd…
Ze vliegt echt zo hard dat ik je aanraad om van ieder moment te genieten, hoe klein ook. Dat baby’tje is heel snel geen baby meer. Die peuter is heel snel geen peuter meer en die kleuter dus ook niet. Geniet, geniet en neem de tijd om te genieten. Ze zijn maar één keer klein, dat wordt dikwijls gezegd, maar is wel een waarheid als een koe. Je kan niet genoeg naar je baby kijken, knuffelen, samen slapen… Realiseer dat je de tijd niet kan terug draaien en dat het verleden gepasseerd is. Ieder moment van de dag mag je koesteren en geniet met volle teugen van die kleine baby.

Tjeu met mijlpaalkaart
Tjeu met de mijlpaalkaarten 'mijn eerste jaar'

8. Dat een vroedvrouw aan huis een godsgeschenk is.
In het ziekenhuis is alles vanzelfsprekend en denk je niet echt logisch na. Wat de temperatuur van de kamer moet zijn bijvoorbeeld. Of hoe je die navelstomp nu het beste verzorgt. De hormonen gieren door je lijf dus je hebt soms echt nood aan een gesprek met een deskundige die je kan gerust stellen, motiveren en aanmoedigen. Ze staan altijd klaar voor de moeders als het even niet meer gaat. Als je borstvoeding zou geven is het altijd wel meegenomen voor wat extra ondersteuning thuis, je weet bv. niet hoeveel melk je geeft en dat brengt soms wat onzekerheid met zich mee. Een vroedvrouw waarbij je je goed voelt en die jou het gevoel geeft dat je er toe doet… Awel die heb je zeker en vast nodig.

9. Aanvaard dat het soms al eens rommelig in huis kan liggen.
Met een baby in huis heb je niet altijd de tijd of goesting om alles netjes op te ruimen. Je bent blij als je ’s avonds even in de zetel kan liggen wanneer de baby slaapt, even een klein me-momentje kan geen kwaad. Soms moet je de boel de boel laten. Alles komt wel op zijn pootjes terecht en er is ook nog steeds een partner/familielid die wat taakjes van je kan overnemen als het even allemaal niet meer gaat.

10. Om te eindigen misschien iets heel onnozel om te zeggen.
Maar verlang niet van je lichaam dat het na 4 weken al is wat het ooit geweest is. Je komt meestal bedrogen uit. Geef je lichaam te tijd om te herstellen van die inspanning. Forceer zeker niets, geef je lichaam even de rust om terug op adem te komen. Die kilo’s willen niets zeggen dus laat die weegschaal de eerste maanden (of jaren) maar in de kast staan. Je goed voelen in je vel is daarentegen wel heel belangrijk. Een baby of kind heeft het heel snel door als er iets met je scheelt. Blijf hier zeker niet mee zitten. Een gezonde geest in een gezond lichaam

 

Wil je hier nog iets aan toevoegen als mama of mama to be? Dat kan hieronder in de reacties. Heb jij een leuk idee voor de blog, stuur me dan een mail naar info@studijoke.be

 

Dankjewel Ruth voor het schrijven van deze blog.

Ruth en Tjeu
Ruth en Tjeu: Ruth was zo trots dat Tjeu op haar arm in slaap viel.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd